Geschiedenis

Het project is in de zomer van 2014 vanuit het festival Parckdesing ontstaan. Dit festival was een initiatief van Leefmilieu Brussel en het ministerie van leefmilieu van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het festival promootte het participatieve beheer van de publieke groene ruimte, met speciale aandacht voor creativiteit en artistieke praktijken. Deze editie van 2014 van Parckdesign vond plaats op een historische en symbolische plaats van de stad Brussel, namelijk Tour&Taxis.

De site van Tour&Taxis dankt zijn naam aan een welgestelde Italiaans-Duitse familie (Thurn und Taxis of Torre dei Tassi), die sinds de 15 e eeuw de eigenaar van de site was. Het is aan deze familie dat we één van de eerste systemen van snelle post in Europa danken. Maar het was pas in zijn volgende functie dat de site een echte commerciële roeping kreeg. Rond de helft van de 19 e eeuw werd er een commercieel station gebouwd dat als douanekantoor diende. De goederen die daarna in het hele land verdeeld werden, kwamen hier eerst aan per trein om in het commerciële station ‘gare maritime’ getaxeerd te worden. Dankzij de nabijheid van de haven van Brussel, dat via het kanaal verbonden was met de haven van Antwerpen, werd de site één van de belangrijkste commerciële knooppunten van het noorden van Europa. De huidige ligging van de serre van Parckfarm is dus op een oude spoorweg.

De geschiedenis is ietwat ironisch, want het is eigenlijk door de oprichting van de Europese instellingen dat deze site verlaten wordt. Douanes zijn vanaf nu immers niet meer nodig. De site verliest zijn belang en wordt vergeten. In het begin van de jaren 2000 neemt de site terug toe in waarde nadat het opgekocht wordt door private bouwpromotoren. In 2014 beslissen de publieke instellingen om erin te investeren om de ontwikkeling van de site te verbeteren en om een proces van promotie van duurzame voeding en stedelijke landbouw in gang te zetten.

Dit project is Parckdesign 2014 en had het motto ‘van het veld op het bord’. Het idee was om een nieuw parkconcept te ontwikkelen: een eetbaar park met een sociaal en ecologisch doel om zo de publieke groene ruimte terug op te eisen voor de bewoners. Het festival had eigenlijk maar één seizoen moeten duren. Maar de dynamiek van de burgers was zo groot, dat ze beslist hebben om het project voor te zetten door een vzw met de naam
Parckfarm te op te richten.

Op dit moment is deze missie van de voorzetting van het project nog steeds actueel.